logo grad Obrovac
Tvrđava Kurjakovića
O bogatoj prošlosti grada danas svjedoče ostaci srednjovjekovne tvrđave.
Foto galerija
 

Grad Obrovac smjestio se na sjecištu glavnih prirodnih putova koji su povezivali sjevernu Dalmaciju i Jadran s unutrašnjošću Hrvatske. Zbog povoljnoga prirodno-geografskog položaja Obrovac je stoljećima bio jedno od najvažnijih trgovačkih središta sjeverne Dalmacije. Tijekom srednjega vijeka postaje glavna prometna veza sjeverne Dalmacije i Jadrana sa srednjovjekovnom Hrvatskom (Krbava, Lika i Pounje).

Prvi vladari Obrovca bili su krbavski knezovi iz roda Gusića, kasnije poznati kao knezovi Kurjakovići. Za vrijeme njihova vladanja Obrovac je već tijekom 14. stoljeća postao glavno trgovište za izvoz paške i zadarske soli u srednjovjekovnu Hrvatsku, odnosno za uvoz stoke i stočnih proizvoda, žita, drvne građe te drugih proizvoda iz prekovelebitskoga zaleđa za potreba stanovništva Zadra i dalmatinskih gradova. Upravo zahvaljujući svojemu položaju i razvoju u jedno od glavnih trgovačkih središta, Obrovac je tijekom stoljeća bio u sferi interesa i pod vlašću nekoliko sila: Osmanskoga Carstva, Mlečana te pod austrijskom i francuskom upravom.

O bogatoj prošlosti grada danas svjedoče ostaci srednjovjekovne tvrđave koja se uzdiže na brežuljku iznad današnjega naselja. Tvrđava je s vremenom mijenjala svoj izgled. Za vrijeme osmanske uprave najvjerojatnije je bila kvadratnoga oblika i imala je četiri kule na uglovima. Za vrijeme mletačke vladavine također je mijenjala svoj izgled. Prema tlocrtu A. Colnaga tvrđava je u gornjemu dijelu bila zaštićena bedemima.

 

Literatura: Predovan, J., Ćurković, M., Jurjević, M., (2010.), Bukovica i Ravni kotari / vodič kroz kulturnu baštinu, Centar za mirovne studije, Zagreb 

Copyright 2011. TZ Obrovac. Sva prava pridržana.
Obrovac / Kulturna baština / Gastronomija / Smještaj / Aktivnosti / Okolica / Suveniri / Kontakti / Adresar / Kutak za iznajmljivače
web dizajn iDEA studio