logo grad Obrovac
Krupa
Krupa je bistra planinska rijeka koja izvire iz tipičnog krškog vrela pod južnim ...
Foto galerija
 

Krupa je bistra planinska rijeka koja izvire iz tipičnog krškog vrela pod južnim obroncima Velebita. Teče kroz duboke usjeke u stijenama, a okružena je kanjonom koji doseže 300 m, dok njezina duljina iznosi 7 km. Otprilike na polovici njezinog toka, u nju se ulijeva pritoka Krnjeza.

U svom kratkom toku, Krupa ima 19 slapova koji spadaju među najljepše u Hrvatskoj. Deveterac je slap koji je svoje ime dobio po devet sedrenih barijera koje završavaju 13 m visokim slapom. Upravo poviše toga slapa nalazi se Kudin most koji je kulturno dobro te kao takav upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Od slapova se mogu još izdvojiti Bain slap visine 12 m te 8 m visok Dragičevića buk.

Na Krupi se također nalaze mnogobrojne mlinice od kojih je najpoznatiji Urošev mlin koji je izgrađen 1913. godine te radi još i danas.

Za sve ljubitelje planinarenja postoji staza kojom se može obići gotovo cijela rijeka. Ona počinje u blizini sela Ravni Golubić do kojeg se može doći autom.

Copyright 2011. TZ Obrovac. Sva prava pridržana.
Obrovac / Kulturna baština / Gastronomija / Smještaj / Aktivnosti / Okolica / Suveniri / Kontakti / Adresar / Kutak za iznajmljivače
web dizajn iDEA studio