logo grad Obrovac
Karin
Karin je ime dobio po liburnsko-rimskom gradu Coriniumu.
Foto galerija
 

Karin je nastao na području izvora rijeke Karišnice, a ime je dobio po liburnsko-rimskom gradu Coriniumu čiji se ostatci mogu naći i dan danas.

U Karinu se prepoznaje vladavina Gota u 16. stoljeću po jamama ili hambarima koji se mogu pronaći u maslinicima današnjih poljoprivrednika. Nakon osvajačkih pohoda Gota, razrušeni rimski grad naseljavaju i obnavljaju Hrvati te on postaje sjedište hrvatskih plemića. Lapčanin Voniha ženi kćer kralja Zvonimira Klaudiu, čime dobiva Karin u nasljedstvo. Kako nije imao potomaka, Karin nasljedstvom prelazi u vlast Lapčana od kojih nastaje plemstvo Karinjana. Nakon toga Karin se našao pod napadom Osmanlijskog carstva. Karinjani su se branili od Osmanlija životnim doskočicama - popalili su baklje uz duž rijeke Karišnice predstavljajući  nadolazeću vojsku i Osmanlije su se povukle.

Karin je zanimljiv po svojoj geografskoj znamenitosti jer ima i svoje vlastito more-Karinsko more. Poslije rata (1996. godine) u Karin su se doselili Hrvati iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Većina stanovništva danas se bavi obiteljskim turizmom, ugostiteljstvom, trgovinom, poljodjelstvom, stočarstvom i ovčarstvom.

Mjesto  nudi miran odmor, a atraktivne turističke destinacije poput Zadra i Šibenika nisu daleko. Miješaju se mediteranska i kontinentalna klima,zrak je čist i blagotvorno djeluje na organizam. Dijelovi Karinskog podmorja prekriveni su ljekovitim muljem, koji se koristi za ublažavanje tegoba uzrokovanih različitim reumatskim i drugim bolestima. 

Copyright 2011. TZ Obrovac. Sva prava pridržana.
Obrovac / Kulturna baština / Gastronomija / Smještaj / Aktivnosti / Okolica / Suveniri / Kontakti / Adresar / Kutak za iznajmljivače
web dizajn iDEA studio